Indie ve Indie Rock

21 Haziran 2008 Cumartesi

Tarzı 90’lı yıllardan itibaren indie rock grupları başlattılar. Indie yani bağımsız müzik, bazen ideolojik, bazen maddi ve bazen de ortak bir tavrın etkisiyle büyük plak firmalarına sırtını dönerek, genellikle kendi evlerinde veya garajlarında kaydettikleri müziklerini bağımsız , küçük çaplı plak firmalarından çıkaran grup ve müzisyenlerin başlattıkları, günümüzde de halen sürdürdükleri bir akımdır. New wave ve punk gibi, ana akım müziğe karşı bir tavır ve alternatif yaratma niteliği taşıyan bu tarz da birçok müzik türünü bünyesinde barındıran fakat türden ziyade tavrın belirleyici olduğu bir arenada gelişti. Do it yourself, yani bir anlamda “kendin pişir kendin ye” tavrı punk ve punk’ın türevi niteliği taşıyan new wave, post punk ve indie tarzlarının en önemli unsurlarından biri oldu.

Indie Rock; küçük bağımsız plak şirketlerine bağlı veya tümüyle kendi başlarına takılan grupların icra ettiği rock türü..indepent rock olarak açılımı olan, post rock`ı da grupların birbirine kayan tarzları yüzünden bünyesine almış müzik türü. bağımsız rock olup rock altında bir türdür.indie rock sesleri,duyguları araştırmada serbesttir.sözledi konular çok genel ve bilinen şekilde değildir,dinleyicilerin görüşüne başvurmaz.alternatif rocktan ayrılır.en büyük temsilcilerinden biri olarak the smiths gösterebiliriz.çok büyük bütçelerle yapılan bir müzikte değildir.bir bakıma kendini aşmaktır indie rock,bir suyun akışına kapılmak gibidir.gitarlardaki sesin içinde sürüklenebileceğiniz sıcak bir esintidir.şimdilerde birçok grup tarafından yapılmaya çalışılan ama yapılamayan sadece benzeyen bu güzel müzik türü neredeyse disko müziğiyle karıştırılmış gibi bir tad veren havada olabiliyor,bunlar indie rock değildir.
Indie Rock kolonisi de Franz Ferdinand, The White Stripes, The Futureheads, The Killers ve Coldplay gibi günümüz indie rock, alternative, post-punk gruplarından bahsedilecek keyifli bir ortam..büyük şirketlerle anlaşmalı olan grupların aldıkları paralar dolayısıyla sorumlulukları da çok fazladır. plak şirketi single ister , single çıkartılır, şu kadar konser der, o kadar konser verilir , grup un adı marka gibi kullanılmaya başlanır falan filan...
indie rock grupları ise bu gerginliğe gelemez , asıl paralarını çıkarttıkları albümlerden ziyade verdikleri konserlerle kazanır. dolayısıyla daha rahattırlar.

0 yorum: